Zelenina a ovocie súčasť nášho stravovania.
18.03.2014 12:21Určite nepoviem nič nové ak skonštatujem že počas snahy o zníženie váhy treba konzumovať vo zvýšenej miere viac zeleniny a ovocia . V dnešnej téme sa však nechcem venovať konzumácii ovocia a zeleniny len preto ,že majú nízku kalorickú hodnotu ,ale hlavne preto ,že ovocie a zelenina má na náš organizmus veľmi priaznivé účinky.
Odborníci na zdravú výživu odporúčajú konzumovať ovocie ,alebo zeleninu minimálne v množstve 400g-600g denne s preferenciou zeleniny .Najlepšie je konzumovať ovocie a zeleninu čerstvú.Konzervovaná zelenina môže obsahovať skryté soli ,konzervované a sušené ovocie obsahuje veľa cukru .
Biologická hodnota čerstvého ovocia a zeleniny je charakterizovaná teda nielen nízkou energetickou hodnotou, vysokým obsahom minerálnych látok a vitamínov ,ale aj iných látok, priaznivo ovplyvňujúcich všetky fyziologické procesy v našom organizme .
Zloženie ovocia a zeleniny.
Ovocie a zelenina sa skladá z vody . V priemere ovocie a zelenina obsahujú 70-95% vody .
Výnimkou sú orechy, ktorých jadrá obsahujú len 8-12 % vody.
Voda z ovocia má dokonale vyvážené zloženie životne dôležitých látok a u človeka má význam pre celkovú fyzickú kondíciu a psychické zdravie.
Pre zaujímavosť obsah vody v niektorých druhoch ovocia .
Melón 1 kg 930 g vody
Grapefruit 450 g 400 g vody
Jablko 150 g 40 g vody
Mandarínka 150 g 129 g vody
Strapec hrozna 700 g 567 g vody
Jahody 100 g 77 g vody
Slivky 5 ks – 100g 82 g vody
Hruška (veľká) 200 g 160 g vody
Čerešne 17 ks 100 g 86 g vody
Višne 17 ks 100 g 83 g vody
Banán 200 g 140 g vody
Broskyňa (veľká) 200 g 170 g vody
Marhuľa 3 ks 86 g vody
Citrón 150 g 89 g vody
zdroj SPU Nitra
Ďalšou zložkou ovocia a zeleniny je sušina ,ktorá tvorí 5-30% zloženia .
Sušinu v ovocí tvoria sacharidy a iné bezdusikaté látky ,lipidy a príbuzné látky,dusikaté látky ,minerálne látky.-
Sacharidy - cukry (pravé cukry)– majú sladkú chuť a v rastlinách vznikajú fotosyntézou najznámejšie sú glukóza, fruktóza, sacharóza
Jednoduché cukry v ovocí nám dodávajú energiu ,udržiavajú našu kondíciu a výkonnosť a ako najdôležitejšia živina
nervovej sústavy zabezpečujú mentálnu sviežosť ,zvyšujú koncentráciu , ale už kvôli spomínaným sacharidom je vhodnejšie
konzumovať ovocie v dopoludňajších hodinách .Veľa krát nám môže byť ovocie rovnocennou náhradou za nezdravé sladkosti.
Poslednou zložkou ovocia a zeleniny sú plyny.
Ovocie a zelenina sú taktiež bohatým zdrojom vlákniny ktorá
je nestráviteľná, prechádza črevami ako „kefa“ a čistí
vnútornú stenu čriev a súčasne na seba viaže rôzne toxické
látky napr. splodiny rozkladu cholesterolu.
Neodlučiteľnou zložkou ovocia a zeleniny sú antioxidanty
obmedzujúce aktivitu voľných radikálov, znižujú vznik
radikálov .
Prirodzené antioxidanty pôsobia v potravinách kladne:
predlžujú ich trvanlivosť, znižujú riziko vzniku srdcovo-
cievnych chorôb a niektorých typov rakoviny.
Medzi najdôležitejšie prirodzené antioxidanty patria
vitamíny - napr vitamín E, vitamín C, karotenoidy, flavonoidy
,triesloviny , niektoré minerálne látky (selén, zinok, mangán, meď, germánium), aminokyselinové antioxidanty (napr.
glutatiónu, taurín), a iné.
Nezabúdajme na pravidelné konzumovanie ovocia a zeleniny ,pomôžu nás nielen zasýtiť, pri relatívne nízkej kalorickej
hodnote ,dodajú do nášho organizmu prospešné vitamíny a minerály a my sa budeme cítiť nielen ľahšie ,ale aj zdravšie.