Zelenina a ovocie súčasť nášho stravovania.

18.03.2014 12:21

Určite nepoviem nič nové ak skonštatujem že počas snahy o zníženie váhy treba konzumovať vo zvýšenej miere viac zeleniny a ovocia . V dnešnej téme sa však nechcem venovať konzumácii ovocia a zeleniny len preto ,že majú nízku kalorickú hodnotu ,ale hlavne preto ,že ovocie a zelenina má na náš organizmus veľmi priaznivé účinky.

Odborníci na zdravú výživu odporúčajú konzumovať  ovocie ,alebo zeleninu minimálne v množstve 400g-600g denne s preferenciou zeleniny .Najlepšie je konzumovať ovocie a zeleninu čerstvú.Konzervovaná zelenina môže obsahovať skryté soli ,konzervované a sušené ovocie obsahuje veľa cukru .

Biologická hodnota čerstvého ovocia a zeleniny je charakterizovaná teda nielen nízkou energetickou hodnotou, vysokým obsahom minerálnych látok a vitamínov ,ale aj iných látok, priaznivo ovplyvňujúcich všetky fyziologické procesy v našom organizme .

 

 

 

Zloženie ovocia a zeleniny.

Ovocie a zelenina sa skladá z vody . V priemere ovocie a zelenina obsahujú 70-95% vody . 

Výnimkou sú orechy, ktorých jadrá obsahujú len 8-12 % vody.

Voda z ovocia má dokonale vyvážené zloženie životne dôležitých látok a u človeka má význam pre celkovú fyzickú kondíciu a psychické zdravie.

Pre zaujímavosť obsah vody v niektorých druhoch ovocia .

Melón   1 kg   930 g vody

Grapefruit  450 g    400 g vody

Jablko   150 g    40 g vody

Mandarínka  150 g     129 g vody

Strapec hrozna  700 g   567 g vody

Jahody   100 g   77 g vody

Slivky   5 ks – 100g    82 g vody

Hruška (veľká)  200 g    160 g vody

Čerešne 17 ks  100 g    86 g vody

Višne 17 ks  100 g       83 g vody

Banán   200 g   140 g vody

Broskyňa (veľká) 200 g    170 g vody

Marhuľa  3 ks     86 g vody

Citrón   150 g    89 g vody    

zdroj SPU Nitra

Ďalšou zložkou ovocia a zeleniny je sušina ,ktorá tvorí 5-30% zloženia .

Sušinu v ovocí tvoria sacharidy a iné bezdusikaté látky ,lipidy a príbuzné látky,dusikaté látky ,minerálne látky.-

 

Sacharidy - cukry (pravé cukry)– majú sladkú chuť a v rastlinách vznikajú fotosyntézou najznámejšie sú glukóza, fruktóza, sacharóza

 

Jednoduché cukry v ovocí nám dodávajú energiu ,udržiavajú našu kondíciu a výkonnosť a ako najdôležitejšia živina

nervovej sústavy zabezpečujú mentálnu sviežosť ,zvyšujú koncentráciu , ale už kvôli spomínaným sacharidom je vhodnejšie

konzumovať ovocie v dopoludňajších hodinách .Veľa krát nám môže byť ovocie rovnocennou náhradou za nezdravé sladkosti.

 

Poslednou zložkou ovocia a zeleniny sú plyny.

 

 

       Ovocie a zelenina sú taktiež bohatým zdrojom vlákniny ktorá

        je nestráviteľná, prechádza črevami ako „kefa“ a čistí

        vnútornú stenu čriev a súčasne na seba viaže rôzne toxické

        látky napr. splodiny rozkladu cholesterolu.

        Neodlučiteľnou zložkou ovocia a zeleniny sú  antioxidanty

       obmedzujúce aktivitu voľných radikálov, znižujú vznik 

        radikálov .

Prirodzené antioxidanty pôsobia v potravinách kladne:

predlžujú ich trvanlivosť, znižujú riziko vzniku srdcovo-

cievnych chorôb a niektorých typov rakoviny.

        Medzi najdôležitejšie prirodzené antioxidanty patria

vitamíny - napr vitamín E, vitamín C, karotenoidy, flavonoidy

,triesloviny , niektoré minerálne látky (selén, zinok, mangán, meď, germánium), aminokyselinové antioxidanty (napr.

glutatiónu, taurín), a iné.

 

 Nezabúdajme na pravidelné konzumovanie ovocia a zeleniny ,pomôžu nás nielen zasýtiť, pri relatívne nízkej kalorickej

hodnote ,dodajú do nášho organizmu prospešné vitamíny a minerály a my sa budeme cítiť nielen ľahšie ,ale aj zdravšie.

 

Kontakt

Chudnem-rozumne

Družstevná 8
Limbach
90091

+421.903743302