Vzor jedálneho lístka

01.01.2013 17:01

Vzor jedálneho lístka.

Tento jedálny lístok je informačný a ponúka možnosti  výberu potravín z ktorých si môžete vyskladať  jedlo podľa vašej chuti.

Raňajky:

1kus tmavý chlieb ,alebo pečivo,  pomazánkové maslo, syr do 30% tuku v sušine, šunka nad 80% podielu mäsa ,varené

vajce, cottage syr, rama bonjoure ,lučina,  biely jogurt, surová zelenina, praženica

Tip:

Raňajky sú veľmi dôležité nikdy ich nevynechávame., raňajky vždy tvorí ako základ tmavý chlieb ,alebo celozrnné pečivo, 

Desiata:

Zelenina v surovom stave,biely  jogurt, tvaroh, syr do 30% v sušine,1ks ovocie .

Tip:

Ovocie zásadne jeme len v doobedňajších hodinách na desiatu, banány a hrozno jeme v obmedzenom množstve ,nakoľko obsahujú veľa cukru.

Obed:

Tepelne upravené jedlo + polievka ako vývar

všetky druhy chudého mäsa, ryby upravené varením ,dusením ,pečením

zelenina ako príloha( zelenina tepelne upravená)

varené zemiaky ,varená ryža ,celozrnné cestoviny

zeleninové šaláty zo surovej zeleniny ako príloha

Tip:

Obed ak je to možné , držíme sa zásady že nikdy nejeme spolu mäso a prílohy  vždy konzumujeme  mäso so zeleninovou prílohou či už v surovom  ,dusenom alebo grilovanom stave. Ak v obede máme prílohu, treba sa držať zásady že prílohy je vždy menej ako mäsa a zeleniny ,asi ¼ z celkovej porcie. Tak isto prílohy konzumujeme so zeleninou ,pokiaľ tvoria hlavné jedlo tak aby medzi nimi bol odstup najmenej dva dni. Prílohu ako sú zemiaky pokiaľ tvoria samostatný obed  zaradíme len raz do týždňa. Upravujeme ich na rôzne spôsoby ako je pečenie grilovanie varenie zapekanie nie smaženie. Táto istá zásada platí aj pri ryži ktorú upravujeme najlepšie len varením v slanej vode 16 minút.

Olovrant:

Zelenina v surovom stave,biely jogurt, tvaroh, syr do 30% tuku  ,šunka ,nátierkové maslo ,1 ks celozrnné pečivo ,alebo tmavý chlieb 

Tip:

Olovrant je dôležitý ako každé jedlo počas dňa. .Ako základ môžeme opäť zvoliť celozrnný alebo tmavý chlieb, je to vlastne druhá porcia  nášho tmavého chleba ,zvýši  nám hladinu cukru a tým predídeme večernému pocitu hladu .Pokiaľ nemáme na chlieb chuť, dáme si niečo iné z odporúčaných potravín.

Večera:

Zeleninové nezasmážané  polievky  , tepelne upravená zelenina, šalátový tanier, šaláty zo surovej zeleniny, syr do 30%tuku v sušine , šunka s 80% podielom mäsa , chudé mäso, ryby.

Tip:

Večera by už mala byť odľahčená  , zložená  skôr z bielkovinových jedál v kombinácii zo surovou zeleninou.  Jeme  maximálne tri hodiny pred spaním aby nám telo ešte stihlo potravu spracovať.

Pitný režim :

Počas dňa vypijeme 2-3 l tekutín -pijeme čistú vodu,nesladené  bylinkové a ovocné čaje , neperlivú minerálku

 

                                                                                    

 

 

Kontakt

Chudnem-rozumne

Družstevná 8
Limbach
90091

+421.903743302