Prestaňte chudnúť-zmeňte svoj životný štýl

14.08.2013 15:36

  Prestaňte chudnúť- zmeňte svoj životný štýl

Chudnutie téma o ktorej sa veľa hovorí , mnohý sú však  na tému o chudnutí už alergický. Ja tvrdím, prestaňte chudnúť- zmeňte svoj životný štýl, čo si však pod tým predstaviť?

Jednotlivé návody ako „dodržiavať zdravý životný štýl“ sa rôznia, ale snáď všetky majú jedno spoločné – snažia sa nájsť recept ako byť zdravý , cítiť sa príjemne ,fit a dobre vyzerať.
Životný štýl je faktor, ktorý najviac ovplyvňuje naše zdravie – až 80%

Zdravý životný štýl má svoje zásady:

Pestrá a vyvážená strava

Vhodná pohybová aktivita

             Dostatok spánku

Optimizmus a dobrá nálada

Vyhýbanie sa stresu

Vyvážená strava

Dbajte na kvalitu ,a pestrosť stravy. Strava nám musí dodávať potrebnú energiu a živiny, bez toho, aby sme mali obavy z priberania. Pravidlá zdravej a vyváženej stravy však nepredstavujú drastické diéty ani žiadny extrémny stravovací režim. Myslite na to, že každý jednotlivec má individuálne potreby. Ináč bude vyzerať jedálničiek dvadsaťročného trénovaného športovca, ináč potom jedálničiek staršej ženy so zdravotným obmedzením. Nikdy teda neberte „zaručené rady“ ako jediné účinné, radšej sa riaďte rozumom a svojimi pocitmi.

  1. Jedzte pestro. Vyberajte si čo najviac druhov potravín, vhodných  pre vaše stravovanie.

  2. Jedzte pomaly a bez stresu, nečítajte noviny a nepozerajte televíziu  ,sústreďte sa na jedlo.

  3. Usilujte sa, aby základom vášho jedálnička bola zelenina v čo najrozmanitejších úpravách. Pripravujte si pestré zeleninové šaláty a polievky. Jedzte veľa ovocia najradšej v surovom stave, hlavne dopoludnia.

  4. Jedzte denne  mliečne výrobky z nižším obsahom tuku. Sú zdrojom kvalitných bielkovín a vápnika .

  5. Vylúčte zo svojho jedálnička  tuky živočíšneho pôvodu ,nahraďte ich rastlinnými tukmi

  6. Dávajte prednosť potravinám obsahujúcim celozrnnú múku (chlieb, cestoviny).

  7. Vylúčte  konzumáciu jednoduchých sacharidov (cukor, med, sladkosti).

  8. Nezabúdajte na tekutiny

  9.  Denne by sme mali vypiť dva až tri litre. Dávajte prednosť kvalitnej vode, nesladeným minerálkam, ovocným a bylinkovým čajom a netučným mliečnym nápojom.

  10. Obmedzte konzumáciu alkoholu, pokiaľ si chcete dopriať pohárik, volte značkové suché víno alebo vinný strek.

  11. Používajte jednoduché spôsoby tepelnej úpravy potravín, ktoré si vyžadujú málo tuku (pečenie v rúre, príprava na roštu, varenie v pare a vo vode, pečenie v alobale.)

Šport

Šport je ďalšou dôležitou súčasťou v boji proti obezite. Fyzická aktivita odstráni psychické napätie, vďaka nej sa nám zlepší nálada a dobije energia. Aktívny pohyb je prínosný pre naše zdravie a fyzický kondíciu .

Pomáha nám chrániť sa pred mnohými závažnými civilizačnými chorobami, ktoré vznikajú v dôsledku obezity, ako je napr. cukrovka, vysoký krvný tlak, ateroskleróza či obehové ochorenia.
Samozrejme každý z nás by si mal vybrať športovú aktivitu podľa svojich zdravotných, fyzických ale aj časových možností. U športu viac ako u čohokoľvek iného platí, že čo je vhodné pre jedného, nemusí vyhovovať druhému. Pri vyššej nadváhe je vhodné  začať s chôdzou. Rýchla, energická chôdza predstavuje jednoduchý šport, ktorý je ľahko a kedykoľvek dostupný pre každého. Skúste sa prejsť denne aspoň pol hodiny .Schudnete, prirodzeným spôsobom si spevníte postavu a ešte k tomu si po celodennom sedení v kancelárii prevetráte hlavu.
Jazda na bicykli alebo jogging patrí k najúčinnejším športom. Spevníme pri nich predovšetkým svaly dolnej polovice tela.
Pokiaľ máte možnosť navštíviť bazén, doprajte si aspoň občas hodinu plávania, pri ktorom rovnomerne pretiahnete celé telo. Ďalej si môžete vybrať z mnohých aktivít, ktoré sa  ponúkajú k cvičení doma alebo vo fitness-centrách.: pilates, aerobic, power jóga, spinning, squash, tenis a ďalšie aktivity vám môžu nielen pomôcť udržať si kondíciu a štíhlu líniu, ale navyše máte pri nich možnosť pobaviť sa s priateľmi.

 
Odpočinok

Odpočinok a relax pri chudnutí  by mal byť  tiež dôležitý. Urobte si čas na prechádzku v prírode, alebo len tak na leňošenie doma s knižkou. Dôležitý je aj  pravidelný spánok. Organizmus si pri spánku dopĺňa spotrebovanú energiu, vylučuje škodlivé látky a pripravuje sa na ďalšiu aktivitu. Zdravý dospelý by mal spať minimálne 6 až 7 hodín denne.

Za dodržiavanie zásad zdravého životného štýlu sa vám vaše telo odmení nielen zdravým a dobrým pocitom ,ale aj ubúdajúcimi kilogramami ,ktoré sa už nikdy nevrátia  . Vďaka pohybu a vyváženej strave Vaše kilá odídu do nenávratna ,budete mať  normálny krvný tlak a nízku hladinu cholesterolu v krvi. Získate  dobrú telesnú kondíciu a výkonnosť a budete sa cítiť výborne .

Viera v  seba

Ďalšou  dôležitou vecou pri chudnutí je viera v seba  a v svoje sily, že to dokážete. Ak si uveríte určite sa Vám to podarí , bude Vás to posúvať stále dopredu. Verte tomu ,že človek si má plniť svoje sny ,a ak je vaším snom byť zdravší a štíhlejší tak si ten sen splňte .:) Držím Vám palce a prajem veľa šťastia .

                                                                                                                                                                                                Júlia Rašlová

                                                                                                                                                                                          

                                       

 

Kontakt

Chudnem-rozumne

Družstevná 8
Limbach
90091

+421.903743302