Pravidlá správneho stravovania
01.01.2013 17:009 pravidiel správneho stravovania.
- Jedzte pravidelne v malých dávkach, najlepšie 5 razy denne (nebudete mať pocit hladu, čím zabránite nárazovému prejedaniu sa a následnému priberaniu).
- Snažte sa, aby váš energetický príjem nebol vyšší ako výdaj (nebudete priberať a pokiaľ do svojho denného režimu zaradíte aj fyzickú aktivitu, kilá pôjdu dole).
- Nedovoľte, aby tuky tvorili viac ako 30 % vášho denného energetického príjmu
- Viditeľné živočíšne tuky, ako je maslo a masť, obmedzte alebo ich zo svojho jedálneho lístka radšej úplne vypustite. Namiesto nich používajte rastlinné tuky.
- Pokúste sa z ovocia a zeleniny urobiť súčasť každého jedla a do jedálneho lístka ich zaraďte 5 razy denne (vitamíny, minerálne látky a ďalšie aktívne súčasti rastlín sú vhodnou prevenciou predčasného starnutia a civilizačných chorôb). (denná doporučená dávka 500g s preferenciou zeleniny). Pozor však na ovocie s vysokým obsahom jednoduchých cukrov (banány, hrozno, hrušky a pod.), konzumujte ho v menšej miere.
- Nahradte potraviny z bielej múky celozrnnými a tučné mliečne výrobky nízkotučnými kyslomliečnymi. Prednosť dávajte bielemu netučnému mäsu pred tučným červeným. Do jedálničku zaraďte aj ryby (najlepšie 2 razy do týždňa).
- Nebojte sa ochutnávať nové druhy potravín a skúšať nízkotučné verzie tradičných pokrmov (predídete stereotypu a budete môcť jesť svoje obľúbené jedlá bez zdravotných rizík napríklad z nadmerného príjmu energie).
- Sladkosti, slané pochutiny a údeniny sú potraviny, bez ktorých sa určite zaobídete (a nebudete tak prijímať prázdne kalórie).
- Tekutiny sú rovnako dôležité ako kvalitná strava - prijímajte ich v dostatočnom množstve 2 - 3 litre denne, najlepšie v nesladenej podobe (odmenou vám bude mladistvý vzhľad, zdravé obličky a psychická pohoda ). POZOR do tekutín sa nepočíta : káva, čierny čaj alkohol, sladené malinovky. Naopak, prvé dve menované by mali byť doplnené o ďalšie 2 dcl tekutiny, napr. stolovou vodou.