Pórová krémová polievka.

13.02.2013 13:44

Keď sa tak dnes pozerám von oknom ,napadlo ma ,že taká dobrá polievka by možno na zahriatie nebola zlá. Polievky sú výborná vec. Dokážu zasýtiť a nemusíme sa báť ,že nám pokazia našu líniu . Môžu sa jesť na obed ,ale aj na večeru .Záleží na nás na akú polievku máme chuť. Samozrejme že tie  vo vrecúškach nerátam. Najlepšia polievka je tá ,čo si samy uvaríme pretože vieme aké suroviny do nej dávame. A tu je jedna z mnohých.

POTREBUJEM:
- olivový olej
- 1 cibuľu
- 350 g póru (bielu časť), nakrájaného na tenké kolieska
- 1,5 l kuracieho vývaru
-4 ks stredne veľkých zemiakov olúpaných a nakrájaných na kocky
- 250 ml smotany na varenie 10%-tnej
- soľ, biele korenie
- niekoľko koliesok póru na ozdobu
- čerstvá petržlenová vňať

Postup:
1. V
hrnci rozohrejem olivový olej a urestujem pokrájanú cibuľu a kolieska póru, nesmú zhnednúť! Prikryté občas premiešam a na miernej teplote dusím asi 15 minút. Keď zelenina zmäkne, zalejem ju horúcim vývarom. 

2. Polievku privediem do varu, pridám na kocky pokrájané očistené zemiaky a zakryté pomaly varím, kým nezmäknú. Odstavím z plameňa a polievku nechám mierne vychladnúť. Potom ju opatrne rozmixujem ručným ponorným mixérom.

3. Rozmixovanú polievku prelejem do čistého
hrnca, zohrejem a primiešame smotanu na varenie . Ochutím soľou a bielym korením. Na tanieri polievku ozdobím opraženými kolieskami póru, lístkami čerstvého petržlenu a pokvapkám olivovým olejom.                                                                  

                                                                               

Hladatrecepty.sk