Pitný režim pri chudnutí.

24.10.2013 16:48

Tak ako si pri chudnutí upravujeme svoje stravovanie, mali by sme si upraviť aj svoj pitný režim .

Naše telo tvorí asi 60% vody ,čiže každá bunka v tele obsahuje vodu.Doporučená denná dávka tekutín u dospelého človeka je 2-3l v závislosti od fyzickej záťaže a okolností.

Veľakrát sa stáva ,že v snahe zredukovať svoju nadváhu myslíme hlavne na to ako upraviť svoj jedálny lístok. Pravidelná ,pestrá a vyvážená strava je základ redukcie ,a tvorí až 70% úspechu v chudnutí . Časté jedenie v menších dávkach pomáha naštartovať a zrýchliť náš metabolizmus a dovolí telu, aby prestalo šetriť energiou a začalo spaľovať tuky.Častokrát však chyby robíme hlavne v príjme tekutín .

Tak ako športové aktivity pomôžu vydaj energie zvýšiť, dokáže naštartovať metabolizmus aj pravidelný pitný režim. Pravidelné pitie tekutín predstavuje veľmi dôležitý faktor zdravého metabolizmu.

Tak ako nieje jedno čo pri znižovaní váhy konzumujeme ,tak isto nieje jedno čo pijeme

Najväčšie zastúpenie by v pitnom režime mala mať čistá voda, bylinkové čaje bez cukru, neochutené minerálky z nízkym obsahom sodíka . Minerálky pomáhajú dopĺňať potrebné minerály a stopové prvky. Napriek tomu ,že minerálne vody majú dôležité živiny, odporúča sa ich striedať. Nadmerné množstvo niektorých minerálov však môže zaťažovať obličky.

Pokiaľ budeme pravideľne a dostatočne piť ,môžeme energetický výdaj nášho organizmu zvýšiť až o 30 percent .Odborníci zistili , že každý, kto denne vypije aspoň 1.5 litra vody, spáli v priemere 200 kilojoulov.

Voda nám nielen dokáže uhasiť smäd ,ale aj naplniť žalúdok bez toho, aby sme prijali zbytočné kalórie, a navyše nám umožní zhadzovať prebytočné kilá. Pravidelný príjem tekutín tiež ovplyvňuje nervový systém, ktorý ovplivňuje metabolické pochody. Tiež ovplyvňuje činnosť čriev a pravidelné vyprázňovanie .

Nedostatok príjmu tekutín môže mať za následok prejedanie , lebo pocit hladu môže byť spôsobený dehydratáciou. Ak máme pocit hladu v čase medzi jedlami , je možné, že náš organizmus len potrebuje vodu . Dodržiavať pitný režim je často len otázkou zvyku.

Všetkého s mierou

Nič sa však nemá preháňať, ani príjem tekutín. Hoci to vyzerá, že čím viac vody vypijeme, tým lepšie, nie je to tak. Nebezpečné je nárazové pitie . Ak toho jednorázovo vypijeme priveľa, môžeme si spôsobiť prevodnenie organizmu, ktoré preťažuje obličky, srdce a ďalšie orgány. Pokiaľ nepijeme dostatočne počas celého dňa ,nemali by sme to doháňať večer vypitím troch litrov vody naraz.

Čím však menej vody pijeme, tým viac sa ju organizmus snaží uschovať na neskoršie využitie. Tento proces sa nazýva zadržiavanie vody. Telo nastaví šetriaci režim tak ako pri hladovaní .

Ako správne piť?
Jedinú tekutinu , ktorú naše telo potrebuje, je čistá voda. Nevhodné sú všetky sladené nápoje aj keď len umelým sladidlom. Do denného príjmu tekutín sa neráta ani čierna káva ,čierny čaj ,mlieko a alkohol. Najvhodnejšie je ráno začať 2-3 dcl vlažnej vody nalačno s citrónom. V priebehu dopoludnia treba vypiť ďalšie dva, tri poháre vody. A takto by sme mali pokračovať do večera.

Tip. Pokiaľ zabúdate piť ,nastavte si na mobile pripomienku každú hodinu a vypite 2 dcl vody.

 

Kontakt

Chudnem-rozumne

Družstevná 8
Limbach
90091

+421.903743302