Obezita novodobá hrozba.

02.10.2013 12:26

Obezita- slovo ktoré je v poslednej dobe často spomínané. Všetci vieme, že obezita je bohužiaľ v dnešnej dobe už celosvetovým problémom ,či už sa jedná o dospelú populáciu ,alebo deti. Súčasný spôsob života čo sa pohybu a stravovania týka nedáva veľa šancí na zdravé a štíhle telo. Sedavé zamestnanie ,vozenie sa v autách strava bohatá na tuky a cukry ,neprimeraný príjem a výdaj zapríčiňuje vznik obezity. V tejto súvislosti si treba uvedomiť,že obezita je štartovacou čiarou pre mnohé iné choroby. Obezitu však dokážeme ešte svojim úsilím ovplyvniť. Byť štíhlejším je však v prípade hrozieb rôznych ochorení ,už len príjemným výsledným efektom

Pre ilustráciu spomeniem 6 najrizikovejších chorôb ktoré môže obezita spôsobiť

1. Cukrovka 1. a 2. typu môže zapríčiniť:

Slepotu u ľudí po dokončení 20. roku života
● Amputácie končatín, ktoré nie sú dôsledkom úrazov
● Vznik infarktu myokardu alebo mŕtvicu
● Závažné ochorenie obličiek

2. Artróza veľkých kĺbov.

Je dokázané, že nadmernou telesnou hmotnosťou trpia všetky veľké kĺby v tele. Časté sú tiež bolesti chrbta a celého pohybového aparátu. Kvôli obezite sa tak obmedzuje pohyblivosť a celkový komfort života.


3. Srdcovo-cievne ochorenia

Medzi srdcovo-cievne ochorenia sa radí napríklad angína pectoris, ischemická choroba srdca( aterosklerotické alebo funkčné poškodenie ciev zásobujúcich srdcový sval), ktorá môže vyústiť, napríklad, do infarktu myokardu alebo mŕtvice. Kardiovaskulárne ochorenia sú najčastejšou príčinou úmrtia v najvyšších vekových kategóriách (až 60% úmrtí.)

4.Vysoký krvný tlak

- je základným predpokladom vzniku srdcovo-cievnych ochorení.

5. Nádorové ochorenia

Obezita môže viesť až k vzniku rakoviny hrubého čreva, prsníka, obličiek, krčka maternice a iných orgánov.

6.Zvýšený cholesterol

Zvýšenou hladinou cholesterolu obézny človek veľmi riskuje aterosklerózu (kôrnatenie tepien) a ischemickú chorobu srdca. aterosklerotické alebo funkčné poškodenie ciev zásobujúcich srdcový sval.

Toto boli len tie najrizikovejšie ochorenia ,ale obezita môže spôsobiť mnoho iných závažných ochorení ,napríklad:


Ďalšie ochorenia, ktoré s obezitou súvisia

Ochorenie žlčníka
● Psychické poruchy a depresie
● Gynekologické poruchy, poruchy plodnosti, komplikácie v tehotenstve
● Hemoroidy
● Dýchavičnosť
● Periférne cievne ochorenia
● Žlčové kamene
● Zápcha
● Divertikulitida (zápal črevných výchlipek)
● Zažívacie ťažkosti a pálenie záhy
● Zníženie imunity
● Bolesti kĺbov a chrbta

Zdroj: blesk.cz

 

                                                                                                                                                                                       Zdroj : chcizhubnout.cz

Tak ako prevenciou je možné predchádzať rôznym ochoreniam, tak isto by sme mali preventívne predchádzať aj obezite. Z vlastnej skúsenoti viem ,že to niekedy nieje možné.Ak sa už stane ,že človek priberie z rôznych príčin a je potrebné pristúpiť k redukcii nemali by sme sa bezhlavo vrhať do rôznych krátkodobích diét ,ktoré nám v konečnom dôsledku môžu poškodiť zdravie. Ale rozumne a uvážene zmeniť svoj životný štýl.


Veľmi pekne sa o chudnutí vyjadril Miro Veselý ktorý je autorom web stránky ktorá sa zaoberá týmto problémom a , ktorý sám schudol 35 kilogramov „chudnutie sa začína v hlave ,sú v nej ústa."

V dnešnej dobe nutné začať premýšľať a zaujímať sa o to ako sa stravujeme . Ten kto sa intenzívne zaujíma o správne stravovanie môže byť v znižovaní nadváhy úspešnejší ako ten ,ktorý sa riadi len určitou v úvodzovkách overenou nízko-kalorickou diétou . Nehovoriac už o tom ,že správnym stravovaním si dokážeme chrániť svoje zdravie a predchádzať tak už spomínaným chorobám . A na toto všetko nadväzuje aj zmena životného štýlu.

Celkovou zmenou životného štýlu môžeme pre svoje telo urobiť zázraky. Nemám veľmi v obľube slovo diéta pri redukcii nadváhy. Diéta je stravovanie len na určitý čas. Pre úspešné chudnutie a následné udržanie váhy je potrebné zmeniť svoj životný štýl na celý život ,nielen na určitú dobu. Pristupujme k sebe a k svojmu zdraviu zodpovedne ,pozrime sa na chudnutie ako na liečbu ,ktorou predchádzame vzniku už spomínaných chorôb ,ktoré nás v neskoršom veku môžu postihnúť.

Kontakt

Chudnem-rozumne

Družstevná 8
Limbach
90091

+421.903743302