Celozrnné rizoto
27.03.2014 15:28
Už so spomínala že v minulosti som ryžu veľmi nemusela. Nechutila mi a mala som po nej tráviace problémy. Na jednej akcii plnej úžasných ľudí som sa dozvedela o ryžovej kúre ,ktorá detoxikuje organizmus. Zaujalo ma to a tak ako vždy musím všetko vyskúšať, vyskúšala som aj detoxikačnú kúru s celozrnnou ryžou .Priznám sa ,že dovtedy som vedela ,že existuje ,ale nemala som potrebu ju konzumovať. Po ochutnaní som sa však do celozrnnej ryže zamilovala a keď mám chuť vždy si ju pripravím . Teraz vám ponúkam len jeden z mnohých receptov keď sa dá táto ryža chutne pripraviť.
Potrebujem na dve porcie :
1 šálka celozrnnej nelúpanej ryže
2 šálky vody
1ks cibuľa
2 strúčiky cesnaku
½ mladej cukiny
2 ks mrkva
morská ,alebo himalájska soľ
2 PL olivový olej.
Postup :
Najprv si uvarím ryžu. Dám ju do hrnca prepláchnem zalejem vodou a nechám variť kým nieje ryža mäkká. Nesolím. Niekedy som ju namáčala deň dopredu ,ale časom som zistila ,že je ju možné variť hneď.
Zatiaľ ako sa ryža varí ošúpem ,cibuľu , cesnak ,mrkvu a cukinu. Cibuľu nakrájam na drobno ,mrkvu nastrúham na hrubo na strúhadle a cukinu ako ja hovorím našúpem na tenké plátky škrabkou na zemiaky. Keď mám všetko pripravené na panvicu dám olivový olej a keď je zohriaty ,pridám cibuľu ,mrkvu ,cukinu ,pretlačený cesnak a chvíľu restujem. Keď je všetko orestované pridám už uvarenú ryžu ,všetko spolu premiešam a osolím podľa chuti.