Ako na Veľkú noc nepribrať

29.03.2013 10:34

 

.

Veľkonočné  sviatky tak ako každé prinášajú pre nás chudnúcich ,alebo aj tých čo si chcú udržať váhu priveľa nástrah. Tradícia na Slovensku je taká ,aby bolo všetkého dostatok a hlavne ,aby toho bolo veľa. Rôzne tradičné zákusky ,alebo kačica s lokšami ,či už majonézový šalát  s údeným nesmie na  sviatočnom stole chýbať. Jedlá sú naozaj chutné , ale v našom prípade pre  nás veľmi kalorické. Takéto sviatky dokážu urobiť  veľa  škôd na našich úspechoch ,preto sa naozaj musíme  mať  na pozore.

Všetko je to o rozumnom stravovaní . Priznávam sa aj ja neodolám ,ale snažím sa udržať si porcie na tanieri v rozumnom množstve . Na jedenie používam  malý tanier ,na ktorý sa toho až tak veľa nezmestí ako na veľký. Ak máme  spoločný obed vždy mám urobený zeleninový šalát pre seba  a tak každé sústo zajem zeleninou. Žalúdok tak bude plný napriek tomu ,že toho nezdravého jedla nezjete až tak veľa. 

Najhoršie nástrahy nás čakajú na návštevách a rodinných stretnutiach. Je naozaj ťažké odolávať dobrotám hostiteľky tak ,aby sa na nás neurazila . A návštevy svokry sú úplne najťažšie. Aby sme sa vyhli  zbytočnému vysvetľovaniu, prečo nechceme ochutnať dobrotu ,ktorú ona robí najlepšiu, je najlepšie zobrať si už ako som spomínala malý tanierik a naložiť si niečo čo nám s podávaného jedla vyhovuje. Myslím že žiadna hostiteľka sa neurazí ak si aj na návšteve vypýtame trocha zeleniny k jedlu. Je to všetko len o našom ovládaní sa  a správnej taktike.

Ďalšou kategóriou sú zákusky ,ktorých moja mama dokáže napiecť množstvo ako na svadbu . Vtedy beriem do rúk príborový nôž a z každého zákusku odkrojím malý kúsok. Mama sa síce hnevá ale ochutnám skoro všetky druhy a v konečnom dôsledku zjem len jeden. Ideálne je aj ak sa o zákusok s niekým delíte.

Viem ,že v mnohých rodinách sú zaužívané tradičné jedlá a každý sa na ne tešíme , ale majte na pamäti že je ľahké pochutiť si do sýta ,ale ťažšie je už škody napáchané na našom tele dostávať do poriadku.

A tak vám všetkým chcem zaželať  krásne a požehnané veľkonočné sviatky ,bez tráviacich ťažkostí  a škôd na  vašich postavách.

Vaša Julka.

                                                                               

 

Kontakt

Chudnem-rozumne

Družstevná 8
Limbach
90091

+421.903743302