Jedálny lístok 2 týždeň
Pondelok
Utorok
Streda
Štvrtok
Piatok
Sobota
Nedeľa
Čo je SAFA .
Živočíšne tuky (okrem rybieho oleja) a niektoré druhy olejov (kokosový, palmový, ) obsahujú nasýtené mastné kyseliny (SAFA) a trans-mastné nenasýtené kyseliny. Ich príjem vedie k zvýšenej hladine krvných tukov s nepriaznivými zdravotnými účinkami, kedy prispievajú k častému výskytu infarktu myokardu a mozgovej mŕtvice a k zvýšenému ukladaniu tukov v tele. Príjem týchto tukov by mal tvoriť 1/3 z celkového príjmu tukov.
Tuky s vysokým podielom SAFA sa vyskytujú hlavne v masle - údenárskych výrobkoch, paštétach, jaterniciach, tučnom mäse, mletom mäse, oškvarkách, slanine, - tučných mliečnych výrobkoch ako sú smotanové jogurty, tučný tvaroh, tučné syry, plnotučné mlieko, smotana ( mliečny tuk je z nasýtených tukov najmenej škodlivý) - cukrárskych výrobkoch a cukrovinkách: sladké pečivo, šišky, sušienky, oblátky, tukové krémy v tortách, čokoláda, čokoládové cukríky.
Odporúčanie svetovej zdravotníckej organizácie WHO je prijať v potrave maximálne 10% SAFA z celkového príjmu energie pre človeka s príjmom okolo 8 000 kJ. zdroj www.stobklub.cz
